Şanlıurfa'da midenizi bayram ettirecek ikili: Tepsi kebabı ve lahmacun…

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan Şanlıurfa, tepsi kebabı ve lahmacun gibi eşsiz lezzetleriyle de dikkat çekiyor. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan şehir, gastronominin merkezi olarak biliniyor. Özellikle tepsi kebabı ve lahmacun gibi yöresel yemekleri, şehre gelenleri büyülüyor. İşte detaylar…

Şanlıurfa'da midenizi bayram ettirecek ikili: Tepsi kebabı ve lahmacun…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Tarihi, kültürü ve zengin mutfağıyla öne çıkan Şanlıurfa, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çekiyor. Ziyaretçiler, bu büyüleyici kenti keşfettikten sonra, mutlaka çeşit çeşit lezzetleri tatmadan dönmüyor. Gastronominin merkezi olarak kabul edilen Şanlıurfa’da, çiğköfte, kebap ve lahmacun gibi ikonik yemekler en popüler seçenekler arasında yer alıyor. Bu eşsiz tatlar, şehrin kültürel zenginliğini ve misafirperverliğini en güzel şekilde yansıtıyor.

TEPSİ KEBABI

Şanlıurfa'nın tepsi kebabı, adından da anlaşılacağı üzere büyük tepsilere yerleştirilerek pişiriliyor. Bol yağlı ve baharatlı yapısıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Taze yeşillikler ve lavaş ekmeğiyle birlikte sunulan bu lezzet, özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi oluyor. Tepsi kebabının sırrı, kullanılan etin kalitesi ve baharatların uyumlu bir şekilde harmanlanmasında yatıyor.

URFA LAHMACUNU

Dünyanın en iyi lahmacununun Şanlıurfa'da yapıldığı biliniyor. İncecik açılan hamurun üzerine serpiştirilen kıyma, isot, domates salçası ve soğanın, odun fırınında pişmesiyle ortaya çıkan lezzet, damakları şenlendiriyor. Şanlıurfa lahmacununu diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kullanılan malzemelerin tazeliği ve baharatların doğru dengesi. Bol yeşillik ve limonla birlikte tüketilen lahmacun, hem ana yemek hem de atıştırmalık olarak tercih ediliyor.

GASTRONOMİ TURİZMİNE KATKISI

Şanlıurfa'nın bu eşsiz lezzetleri, şehre gelen turistlerin de büyük ilgisini çekiyor. Özellikle tepsi kebabı ve lahmacun, yöresel mutfağın en önemli temsilcileri olarak öne çıkıyor. Şehirde bulunan birçok restoranda bu lezzetleri tadmak mümkün. Şanlıurfa'ya gelenler, hem tarihi ve kültürel zenginlikleri keşfederken hem de damak zevklerini doyurmanın keyfini çıkarıyor.

TEPSİ KEBABI NASIL YAPILIR?

Malzemeler (5 Kişilik)

2 kg patlıcan (ince ve uzun boyda) 

1 kg orta yağlı kıyma et

1 fincan yağ

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI

Tepsi kebabı denildiğinde patlıcanla yapılan bu yemek anlaşılır. Kıyma etin içerisine tuz ve karabiber konularak yoğrulur. Yıkanıp baş kısımları kesilmiş patlıcanlar dört-beş cm kalınlığında halka halka doğranır; etler elde kebap eti gibi şekillendirilerek tepsiye bir et/ bir patlıcan olarak dizilir. Tepsi tamamen dolunca üzerine bir fincan kadar yağ ve tuz ilave edilerek 200 derecede 1 saate yakın pişirilir veya fırına yollanır. Ayrı bir tepsiye domatesler ikiye bölünerek ters biçimde dizilir. İki yemek kaşığı yağ ilave edilerek kenarlarına da altı veya yedi adet kırmızı ya da yeşil biber dizilerek pişirilir ya da fırına yollanır. Fırından gelen tepsiler sofraya alınır, açık (lavaş) ekmeğe dürüm yapılarak, kuru soğan, yeşil biber ve ayran eşliğinde yenilir.

URFA USULÜ LAHMACUN TARİFİ…

Malzemeler (6 Kişilik) 

1 kg kuzu boşluğundan çekilmiş kıyma et

6 tane iri kuru soğan

Mevsiminde 4-5 tane kırmızı biber 

3 adet domates

3 yemek kaşığı salça

4-5 yemek kaşığı pul biber 

Baharat

Tuz

HAZIRLANIŞI

Kıyma et tepsiye konur. Kuru soğan, pul biber, domates, mevsiminde taze kırmızı biber çok ufak doğranarak ilave edilir. Üzerine salça, tuz ve kara biber, baharat eklenir, bir bardak da su koyarak iyice karıştırılıp fırına gönderilir, pişirtilir. Meraklıları içerisine cevizde doğrarlar. Maydanoz, nane, turp ve ayran eşliğinde; kışın limonla, yazları fırında közlenip soyulmuş patlıcanla birlikte yenilir.

*Urfa ağzında lahmacun'a (Arapça lahm=et ve 'acm=hamur) verilen ad. Kısaca kıymalı da denir.

 

 

 

 

Şanlıurfa'da midenizi bayram ettirecek ikili: Tepsi kebabı ve lahmacun…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.